GODIŠNJA SKUPŠTINA LOVAČKOG SAVEZA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

OBAVLJAMO POSAO U IME DRŽAVE I ZAJEDNICE, A KAKO NAM VRAĆAJU…!?
Za novog zamjenika predsjednika županijskog saveza izabran Dragutin Štriga, a za člana Skupštine HLS Željko Dvekar.

Lovci obavljaju posao za državu, zajednicu… a država nedorečenim propisima zapravo kažnjava lovozakupnike. Ta oštra poruka izrečena je na godišnjoj Skupštini Lovačkog saveza Varaždinske županije u subotu 15. travnja 2017. i u nastavku potkrijepljena nizom ozbiljnih argumenata. Skupština je pozitivno ocijenila jednogodišnji rad svojih tijela i lovaca ove županije, pa je prihvatila izvještaje i nakon rasprave donijela planove rada i financijski plan za ovu godinu.
U raspravi su dominirale teme i problemi koji su i inače gotovo svakodnevno prisutni i ovdje ali i u velikoj većini lovačkih društava i drugih lovozakupnika širom Hrvatske. To su pitanja šteta na cestama zbog naleta vozila na divljač ili divljači na vozila (zbog kojih o Varaždinskoj županiji prijeti stečaj gotovo jednoj trećini lovačkih društava), zatim previsoka lovozakupnina za lovišta sa sitnom divljači, nelogičnosti u provedbi nekih postavki Zakona o oružju (silne provjere već provjerenih lovaca i druge presije na one koji oružje legalno posjeduju), ali i „bogata“ administracija koja prati „baš svaki pokret u lovištu“. Sva ta pitanja će se, kako je zaključeno, opisati i obrazložiti te uputiti na razmatranje i eventualno rješenje u HLS, ali i nadležno ministarstvo.
Iz izvještaja koji su podnijeti na Skupštini iščitava se da je Savez u suradnji s Varaždinskom županijom uspješno okončao produžetak gospodarenja lovištima za sve dosadašnje lovozakupnike, a oni su potpisali sporazum sa HLS oko garancije provedbe lovnogospodarskih osnova. U protekloj godini županijski savez je, pored ostalog, organizirao predavanja i ispite za kandidate za nove lovce i lovočuvare, pa je ispit za lovca položilo je 39 kandidata, a desetak kandidata steklo je i zvanje lovočuvara. Organizirane su i lovno-kinološke priredbe kao i tradicionalna županijska prvenstva u lovnom streljaštvu.
Pošto je Petar Silić otišao u mirovinu i povukao se s dužnosti, Skupština je umjesto njega za dopredsjednika Saveza izabrala Dragutina Štrigu. Istovremeno u Skupštinu HLS izabrala je Željka Dvekara, a člana Izvršnog odbora HLS u ime Varaždinske županije od sada će obavljati Ivan Kutnjak, predsjednik županijskog saveza. Na Skupštini su uručena odlikovanja HLS i zlatne plakete Lovačkog saveza Varaždinske županije.
ZLATNE PLAKETE ZASLUŽNIMA
Lovački savez Varaždinske županije na godišnjoj Skupštini uručio je zaslužnim lovcima jedanaest zlatnih plaketa. Zlatne plakete dobili su lovci za 50 godišnji lovački staž ili za časnih 80 godina života, a još su aktivni lovci. To su: Ivan Bačani („Patka“ Sv. Đurđ), Marija Dobrotić, Mirko Rižmarić i Franjo Simon („Sv. Hubert“ Cestica), Branko Kušen („Jelen“ Ivanec), Josip Lilek („Srnjak“ Ludbreg), Mirko Mumlek („Opeka“ Vinica) i Stjepan Šantek („Vepar“ Novi Marof). Za posebne zasluge zlatne plakete su uručene i Alenu Geriću, Zdravku Markoviću i Ivanu Topolnjaku.