70 godina organiziranog lovstva u Margečanu – OD LOVNE JEDINICE DO ŠUMSKOG ZECA

p1010409
Lovci Lovačkog društva „Šumski zec“ iz Margečana obilježili su 70 godina svog početka. Sadržajna svečanost povodom visokog jubileja započela je zajedničkim odlaskom svetoj misi u župnu crkvu „Svete Margarete“ u Margečanu, gdje je velečasni Alojzije Pakrac posvetio novu zastavu društva. Kumstva novog stijega prihvatio se Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca i saborski zastupnik. Nakon mise mnogobrojni gosti iz lovačkih društava Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije razgledali su temeljito preuređen i dodatnim sadržajima dopunjen lovački dom u Gaćicama. Svečana sjednica održana je u KT centru u Ivancu.
Predsjednik Tomica Čaklec u kratkom obraćanju podsjetio je na začetke formiranja lovačkog društva u ovom kraju. Njihov iskon seže u vrijeme odmah nakon 2. svjetskog rata, kada su zaljubljenici u lovstvo krenuli u organizirano lovstvo formiranjem lovačkog društva. Doduše, širi društveni uvjeti su bili takvi da su ovdašnji lovci za početak mogli osnovati samo Lovnu jedinicu Cerje i kao takvi 1946. Pripojeni su LD „Fazan“ koje je formirano u Maruševcu. Međutim, potrebe zaštite divljači i boljeg gospodarenja lovištem rezultirali su 1970. formiranjem odnosno obnavljanjem rada starog društva sada pod novim imenom „Šumski zec“.
Predsjednik je ovu prigodu iskoristio i za to da oda zasluženo priznanje začetnicima ideje o samostalnom lovačkom društvu u Margečanu. Još 1945. bili su to prijatelji prirode i divljači Josip Kumrić, Ivan Brlek, Juraj Čaklec i Mato Mastin, a najzaslužniji za formiranje „Šumskog zeca“ bili su lovci: Ćiril Brežnjak, Vladimir Kocijan, Vjekoslav Kos, Petar Kozulić, Ivica Kunović, Drago Lacković, Zvonko Magdić, Blaž Piskač, Stjepan Sirovec, Ljudevit Stipan, te Ivan Šimek iz Ivanca i Ivan Šimek iz Gaćica.
Danas lovačko društvo broji 40-tak članova i gospodari lovištem površine oko 3.800 hektara, u kojem obitavaj i krupne (jelen, divlja svinja, srna) i sitne (zec, fazan) vrste divljači.
U nastavku svečanosti jubilej su slavljenicima čestitali Milorad Batinić i Ivan Kutnjak, predsjednik županijskog saveza, te predstavnici lovačkih društava koji nisu došli „praznih ruku“. Ivan Kutnjak je zaslužnim članovima društva uručio visoka odlikovanja HLS. Odlikovanje 1. reda primio je Milan Dumbović, 2. reda Zvonimir Grđan i Rajko Radosavljević, a odlikovanja 3. reda primili su Tomica Čaklec, Dražen Mudri Brežni, Mladen Piskač, Ivan Slunjski i Slavko Vincek. Društvo je prigodna priznanja dodijelilo sponzorima i drugim prijateljima i suradnicima.
Druženje je nastavljeno uz glazbu i ples, jer su na proslavu jubileja bile pozvane i supruge lovaca, što je pridonijelo ugodnom svečarsko ozračju.