70 godina Lovačkog društva Opeka Vinica

NA STOLJETNOJ TRADICIJI GROFOVA BOMBELLES
.

Lovci Lovačkog društva „Opeka“ iz Vinice nastavljaju tradiciju lovstva ovog kraja koju je još pred gotovo 150 godina započeo grof Bombelles koji je živio u dvorcu Opeka u Vinici. Međutim današnje lovačko društvo osnovano je pred 70 godina, pod prozaičnim imenom „Lasta“. Kasnije je ime mijenjano u „Šljuka“, a pred dvadesetak godina promijenjeno je i to ime u današnje – „Opeka“.
Svečanost u povodu jubileja koju je vodio Marijan Adamić, predsjednik društva, održana je u dvorani općine Vinica uz nazočnost lovaca i njihovih obitelji, te mnogobrojnih gostiju, među kojima su bili Ivan Kutnjak, predsjednik županijskog lovačkog saveza, Predrag Štromar, župan Varaždinske županije i Marijan Kostanjevac, načelnik općine Vinica.
O povijesnom putu lovstva, a poglavito o formiranju i radu sadašnjeg lovačkog društva, na svečanosti je govorio dopredsjednik Zvonko Rožmarić. Prisutne je podsjetio da su među osnivačima pred sedamdeset godina, pored ostalih, bili i lovci iz Vinice – Franjo Žmegač, Stjepan Štromar i Milan Gerbus. U poslijeratnom razdoblju lovci su velikim trudom podigli lovstvo ovog kraja na zavidnu razinu, pa je lovište vrlo brzo bilo bogato divljači koju su, pored domaćih lovaca kojih je u nekim godinama (prije odvajanja dijela lovaca u novo društvo u Cestici) bilo i do 80, često lovili mnogobrojni strani lovci-turisti.
Na svečanosti su uručena priznanja i zahvalnice najzaslužnijima, te odlikovanja HLS. Odlikovanje prvog reda primio je Zvonko Rožmarić, odlikovanja drugog reda uručena su Josipu Abrahamu, Vladimiru Cestaru i Ivanu Šipeku, a odlikovanjem trećeg reda odlikovani su Vinko Bregović, Ivan Kovačić i Ivica Strelec. U prigodnom obraćanju sudionicima svečanosti gosti su zahvalili lovcima na njihovom doprinosu očuvanju prirodnog okoliša i obećali svu potrebnu pomoć u provedbi ambicioznih planova.