95 godina Lovačke udruge Fazan Varaždin: doživjeti stotu…

U četvrtak, 22. lipnja ove godine prigodnom svečanošću Lovačka udruga Fazan Varaždin obilježila je 95. godišnjicu svog formiranja. Lovci ove udruge, koja je inače najstarija u Varaždinskoj županiji, okupili su se u povodu jubileja u svom lijepo uređenom domu na periferiji grada Varaždina. Bila je to, u neku ruku, uvertira za veću svečanost za pet godina – kad će se proslaviti okrugla stota godišnjica organiziranog lova Varaždina kroz ovo društvo.
Na početku svečanosti sadašnja generacija lovaca ove udruge odala je zahvalnost i priznanje svim lovcima koji su djelovali u društvu kroz 95 godina, nakon čega je sadašnji predsjednik Branko Kostanjevec ukratko govorio o povijesti lovstva ovog kraja koja je najuže vezana za Fazan. Podsjetio je nazočne da je povijest društva započela 21. lipnja 1922. godine kada je osnovano Lovačko društvo u Varaždinu, a njegov prvi predsjednik bio je tada vrlo poznati privrednik i zaljubljenik u prirodu i lovstvo grof Josip Bombelles. Pod tim imenom društvo je djelovalo sve do 1958. godine, kada su se članovi odlučili dati mu ime Fazan , a od 1997. novi sadašnji naziv: Lovačka udruga Fazan Varaždin.
Danas je to sa oko 80 članova najbrojnija udruga u županiji i gospodari lovištem od oko osam tisuća hektara od čega, međutim, u lovne spada jedva polovica površine. Po mnogo čemu, a prvenstveno po rezultatima u gospodarenju lovištem, riječ je o uzornom društvu koje može poslužiti za primjer.
Čestitkama u povodu 95-godišnjice pridružili su se i Ivan Kutnjak, predsjednik županijskog lovačkog saveza, predsjednici susjednih društava, te načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec. On je posebno pohvalio lovce na njihovoj brizi za faunu i floru, čime daju svoj nemjerljivi doprinos raznolikosti našeg okoliša.
Pripreme za obilježavanje punih sto godina djelovanja praktički su već počele, jer se pripremaju povijesni materijali (pisani, slikovni i razni drugi predmeti) koji će poslužiti za jednu veliku izložbu i objavu odgovarajuće monografije udruge Fazan.