Izučeni novi psi za traženje divljači po krvnom tragu

Lovačka društva koja su zakupnik zajedničkih lovišta Varaždinske županije imaju sve više krvosljednika i drugih pasa osposobljenih za traženje divljači po krvnom tragu. Naime, zakupnici svih 30 zajedničkih lovišta gospodare i krupnom divljači, pa je za sve njih zakonska obveza imati psa krvosljednika ili drugog psa izučenog na krvnom tragu. Ako se k tome doda i činjenica da divlje svinje također pronalaze sve nova i nova staništa, sve više posla u lovu na krupnu divljač imaju i – psi.
Lovački savez Varaždinske županije ponovno je 17. i 18. studenog organizirao ispit za pse krvosljednike i druge pse čiji su ih vlasnici naučili tražiti divljač po krvnom tragu. Lovci su na ispit doveli jednog bavarskog krvosljednika, jednog oštrodlakog jazavčara i jednog oštrodlakog njemačkog ptičara. Bavarski krvosljednik (star oko godinu i pol) u vlasništvu Ivana Rožmarića uspješno je sada položio ispit prirođenih osobina, ali su i oštrodlaka jazavčarka Doxa (vlasnik August Barulek) i oštrodlaki „njemac“ Boss (vlasnik Andreja Farkaš) pokazali da će biti pouzdani pomagači u slučaju potrebe da se pronađe nastrijeljena divljač.
Uz pse koji su polagali ispit na krvnom tragu, ispit prirođenih osobina položio je i jedan oštrodlaki ptičar (vlasnik Josip Peharda). Ove jeseni u lovištu „Šaulovec“ kojim uspješno gospodare lovci LD „Trčka“, već su jednom održani ispiti i natjecanje u lovno-kinološkom kupu. Tom prigodom osnovni radni ispit položilo je desetak pasa ptičara