Središnja svečanost Dana sv. Huberta – u Ludbregu

U Ludbregu je 4. studenog ove godine održana 8. središnja svečanost u čast Dana sv. Huberta, zaštitnika lovaca. Prisutno je bilo oko 1.200 lovaca iz svih krajeva Hrvatske te mnogobrojni drugi gosti. Organizator je bio Lovački savez Varaždinske županije, a neposredni domaćini lovci Lovačkog društva Srnjak Ludbreg i drugih lovačkih društava Lovnog ureda Ludbreg. I mnoga druga društva naše županije bila su zastupljena pa je svečanosti prisustvovalo oko 300 lovaca iz naših društava.
Svi sudionici okupili su se najprije na središnjem trgu Ludbrega – “Centru svijeta”, da bi nakon pucanja iz kubura (“Prva kubura” iz Višnjice) u koloni krenuli prema Svetištu Predrage Krvi Kristove. Predvođeni su bili nositeljima trofeje jelenskih rogova sa svijećom, iza kojih je na bijelom konju jahao Sveti Hubert (utjelovio ga je lovac Patke iz Svetog Đurđa Goran Majić). Pet-šest kočija prevozile su visoke goste svečanosti i druge potrebite, zatim su tu bili nositelji zastava (HLS, županija i pojedinih lovačkih društava), te drugi lovci – sudionici manifestacije.
U Svetištu je sve sudionike najprije srdačno pozdravio Josip Đurkan – upravitelj Svetišta i župnik župe Presvetog Trojstva u Ludbregu. Svetu misu predvodio je biskup Varaždinske biskupije Josip Mrzljak, u čemu su mu pomagali svećenici Kristijan Stojko, vikar župe iz Ludbrega, Nikola Tomašević, tajnik biskupa, Zorislav Šafran, župnik iz Križovljana, te Vitomir Glavaš, župnik iz Novog Marofa.
Poslije mise svi sudionici su otišli u sportsku dvoranu na druženje. Tu ih je najprije pozdravio Ivan Kutnjak, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije, zatim Renata Potočnik, zamjenica gradonačelnika Ludbrega, Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, Marko Tomljanović, načelnik sektora šumarske i lovne inspekcije Ministarstva, te Đuro Dečak, predsjednik HLS.
Vlasnici konja i kočija koji su sudjelovali na svečanosti su iz udruga “Konj-moj prijatelj” iz Cestice, Udruge konjara Ludbreg i povijesne postrojbe Varaždinske županije “Husari”.
Svoj značajan obol cjelokupnom svečanom i ugodnom ozračju dali su i lovački rogisti županijskog saveza.
Voditeljsku i koordinatorsku funkciju obilježavanja Dana sv. Huberta vrlo je uspješno, čak što više – odlično, obavio Antun Novota, inače predsjednik Lovačkog društva Srnjak Ludbreg.